• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Gurami czekoladowy (Sphaerichthys osphromenoides)

 

 

 

systematyka guramiowate
pochodzenie Azja południowa: półwysep Malajski, Sumatra i Borneo
temperament spokojna
pokarm roślinny, suchy, żywy, mrożony
miejsce w zbiorniku powierzchnia
wielkość akwarium 60 cm (50 litrów)
woda miękka, kwaśna
temperatura 25 - 31 °C
pH 4,5 - 6,5 pH
rozmiar ryby 5 cm
opis Gurami czekoladowy jest nieśmiałą, bojaźliwą rybą, którą należy trzymać bądź osobno, bądź z innymi delikatnymi gatunkami, o ile te będą się dobrze czuły w wodzie miękkiej i kwaśnej (w naturze spotykano go w wodzie o pH wynoszącym 5 stopni). Należy zapewnić mu wodę z dodatkiem garbników pochodzących z wkładu torfowego w filtrze, korzeni lub specjalnych preparatów. W akwarium o niezbyt jaskrawym świetle powinny się znajdować rośliny pływające, przykrywające taflę wody. Należy stosować wydajną, ale niewzburzającą wody, filtrację. Gurami czekoladowy jest wrażliwy na wysoki poziom azotanów zawartych w wodzie stąd konieczna jest częsta częściowa wymiana wody na świeżą, o parametrach zbliżonych do wody w akwarium.

dymorfizm płciowy Widoczny podczas tarła: samiec przybiera intensywniejsze, czerwone ubarwienie. U samic pojawia się czarna plama na płetwie ogonowej.

rozmnażanie Gurami czekoladowy to gatunek trudny do rozmnożenia. Ikrę inkubuje samica, a narybek wypuszczany jest po około 2 tygodniach.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Adsense

WINIETOWA


Wyszukiwarka

Ankieta

Jakiej pojemności masz akwarium?
 

Czy wiesz że: Danio pręgowane potrafi zregenerować swoje uszkodzone serce. W jego sercu znajdują się komórki progenitorowe odbudowujące uszkodzoną tkankę serca.

Phoca - Google AdSense Easy

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 126 gości 

Jumi Seopilot